sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Teoriatehtäviä vuosien varrelta: osa 1


Täällä taas!

Vuosien varrelta on kertynyt jonkin verran teoria tehtäviä. Aion laittaa niistä osan tänne minun blogiini niin saatte katsella mitä me olemme oikein vuosien varrella tehneet, muutakin kuin vain höpötelty ja oltu keittiössä :D


Tässä alla on osa  tehtävistä joita teimme :)


Aamiaiset (teimme tämän muistaakseni ensimmäisenä vuonna)

Aamiaistyypit:
·         mannermainen eli continental: kahvi/ tee, vaalea leipä, voi, marmeladi
·         englantilainen eli English: tee/kahvi, paahtoleipä, kananmuna, makkara, pekoni, tuoremehu
·         skandinaavinen:  kahvi/ tee, puuro, murot, leipävalikoima, leikkeleet, kasvikset, jogurtti, viili, kananmuna, lihapullat, pekoni, makkara, hedelmä, tuoremehu, hillo, marmeladi ja makea leivonnainen

Skandinaavisen aamiaisen suunnittelu:   18 henkilölle                  per. henk.

o   kahvia                                                                                       n. 1 kkp        
o   teetä                                                                                         n. 1 kkp
o   kaurapuuro                                                                               n. 150g
o   riisimurot, maissimurot                                                               n.  50g
o   mysli                                                                                         n.  60g
o   croissantit                                                                                  n.1 kpl
o    sämpylät                                                                                   n.1 kpl
o   keittokinkkuleikkeleitä                                                               n. 2 siivua/ siivu n.12g
o    meetvursti siivuja                                                                      n. 2 siivua/ siivu 5g
o   juustoviipaleita                                                                           n. 2 siivua/ siivu n.10g
o   tomaatti siivuja                                                                           n. 20g
o    kurkku siivuja                                                                             n. 20g
o   banaanijogurtti                                                                            n. 1 dl
o   maustamaton viili + mansikkahillo                                                n. 1 dl ja mansikkahillo 30g
o   maitoa
o   keitettyjä kananmunia                                                                  1 kpl
o   lihapullia                                                                                       n.90g
o   pekonia                                                                                        n.50g
o   prinssinakkeja                                                                             n.60g 
o   (pieniä)omenoita ja banaaneja                            banaani puolikas, omena kokonainen
o   omenatuoremehua                                                                        2 dl
o   appelsiinituoremehua                                                                    2 dl
o   omenapiirakka
o   vadelmamarmeladia                                                                     20g


tarveainelista:
Ø  Paulig - Juhlamokka 500g paketti
Ø  tee pusseja ainakin 5 ihmiselle
Ø  kaurahiutaleet
Ø  mysli
Ø  kurkkua 360g
Ø  tomaattia 360g
Ø  banaanijogurttia 1,8 l
Ø  maustamatonta viiliä 1,8l
Ø  mansikkahilloa 540g
Ø  kananmunia 18 kpl
Ø  pekonia n.900g
Ø  prinssinakkeja n.1100g
Ø  banaaneja 5
Ø  omenoita 14
Ø  omenatäysmehu 3,6l
Ø  appelsiinitäysmehu 3,6l
Ø  vadelmamarmeladia 360g
Ø  siivutettua juustoa n.360g
Ø  sivutettua keittokinkkua n.220g
Ø  siivutettua meetvurstia n. 100g

Ø  + muut leivonnassa tarvittavat aineet

Ruuan tehtyämme huomasimme, että joitakin ruokia jäi todella paljon ja joitakin kaivattiin vielä lisää. Mutta harjoitus tekee mestarin ja kokeilemalla oppii! :D

 

 Ohjeet aamiaiseen:


Omenapiirakka



18 annosta
300 g     margariinia
2,25 dl   sokeria
4,5 dl    jauhoja
1,5      kananmunaa
1,12 dl  maitoa
1,5 tl  leivinjauhetta
1,5 tl vanilliinisokeria
5-6   omenaa
kanelia ja sokeria

 
Sulata rasva tai käytä pullomargariinia. Sekoita kulhossa sokerin kanssa. Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta). Jauhoja kannattaa lisätä hiljalleen, sillä taikinasta ei tulisi tulla kovin kuivaa tässä vaiheessa. Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa; se ripotellaan valmiin piirakan päälle. Lisää nyt taikinakulhoon muna, maito, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita puulusikalla kovaa tasaiseksi. Taikina on valuvaa tässä vaiheessa, eli ei esim. pysy vuoan reunoilla, muttei myöskään ole litkua. Kaada taikina voideltuun tavalliseen piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenapalat. Itse käytän mitä tahansa omenalajia, jota kotona sattuu olemaan. Jos omena on hapanta, pinnalle kannattaa laittaa vähän runsaammin sokeria. Tällä taikinalla on tehty onnistuneita piirakoita kaikista hedelmistä, joten kokeilla voi. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria sekä sivuun alussa jätetty taikina. Paista 200 asteessa n. 30 min. Parasta tarjoiltuna lyhyen vetäytymisen jälkeen kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
 




Croissantit

(n. 20 kpl)


5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
2kpl kananmunia
noin 1 l (=600 g) vehnäjauhoja
300 g voita tai margariinia
  

Voiteluun ja pinnalle

1 muna
juustoraastetta




Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää suola, sokeri ja vehnäjauhot.

Alusta taikina tasaiseksi ja anna kohota liinalla peitettynä.  
Kaaviloi kohonnut taikina jauhotetulla leivinpöydällä suorakaiteen
muotoiseksi levyksi.
Peitä 2/3 taikinalevystä pehmeällä voilla tai margariinilla.
 
Taita levy kolminkerroin niin, että voitelematon osa jää keskelle.
Kaaviloi ja taita taikina näin kolme kertaa.
Leikkaa kaaviloitu levy kolmioiksi.
 
Kääri kolmiot yhdeltä sivulta alkaen kapeaan kärkeen rullaksi.
Nosta pellille ja muotoile sarviksi.
 
Kohota sarvet hyvin ja voitele ne munalla, ripottele pinnalle  juustoraastetta.
 
Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.



Kaurasämpylät


n.10 dl
myllärin luomu
sämpyläjauhoja


3 dl
kaurahiutaleita


1 dl
vehnäleseitä


5 dl
vettä

50 g
hiivaa

1 tl
suolaa


2 rkl
siirappia

3 rkl
öljyä




Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vatkaten kaurahiutaleet, vehnäleseet, n. puolet sämpyläjauhoista ja siirappi. Anna olla peitettynä lämpimässä n. 20 min. Lisää suola, öljy ja loput jauhot taikinaa vaivaten. Taikina saa jäädä löysähköksi. Kohota taikinaa n. 15 min ja leivo sämpylöiksi (n. 15-17 kpl). 
Anna sämpylöiden kohota vielä ennen uuniin laittoa. Paista 200 asteessa 15-20 min.
Voit halutessasi ripotella kaurahiutaleita, seesaminsiemeniä tai vaikkapa unikonsiemeniä sämpylöiden päälle ennen uuniin laittoa. Kostuta sämpylän pintaa, niin hiutaleet / siemenet ottavat paremmin kiinni. Saat näköä ja makua :)
Vinkki! Voit laittaa taikinaan myös edellisen päivän puuron jämät. Sämpylät saavat lisää mehevyyttä.






Tehtävät, mausteet

1.      Miten eri aisteja käytetään makukokemusten syntymisessä?
Hajuaistilla haistetaan tuoksuuko ruoka, makuaistilla maistetaan miltä ruoka maistuu ja näköaistilla katsotaan näyttääkö ruoka hyvälle.
2.       Mitä ovat perusmaut?
karvas, hapan, suolainen ja makea

 Tiedosto:Kieli kaikki.svg
3.      Millä kielen osalla ovat aistimme eri perusmaut?
Karvas takana, makea edessä, hapan sivuilla, edessä ja sivuilla.

4.      Miten maistat ruokaa ”oikeaoppisesti”?
Ruokaa ei saa maistaa omalla lusikalla, vaan vaikka puuharukalla laittaa ruokaa omalle maistelulautaselle ja siitä maistaa.

5.      Mitä mausteita Suomessa kasvatetaan?
mm. chili, yrtit ja sokeri

6.      Mistä mausteet yleensä ovat peräisin?
 Ulkomailta esim. Etelä-Amerikasta, Aasiasta ja Afrikasta

7.       Voivatko mausteet olla keinotekoisesti valmistettuja?
Esim.  
Kyllä voivat olla, esim. vanilliinisokeri on keinotekoisesti tehtyä.      

8.       Miten mausteet ryhmitellään? Luettele eri ryhmiin kuuluvia mausteita?
Pippurit: cayenne, mustapippuri. Yrtit: esim. basilika, kirveli. Muut mausteet esim. anis, kaneli.
 
 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti