Täällä taas!
Vuosien varrelta on kertynyt jonkin verran teoria tehtäviä. Aion laittaa niistä osan tänne minun blogiini niin saatte katsella mitä me olemme oikein vuosien varrella tehneet, muutakin kuin vain höpötelty ja oltu keittiössä :D
Tässä alla on osa tehtävistä joita teimme :)
Aamiaiset (teimme tämän muistaakseni ensimmäisenä vuonna)
Aamiaistyypit:
·
mannermainen eli continental:
kahvi/ tee, vaalea leipä, voi, marmeladi
·
englantilainen eli English:
tee/kahvi, paahtoleipä, kananmuna, makkara, pekoni, tuoremehu
·
skandinaavinen: kahvi/ tee, puuro, murot, leipävalikoima,
leikkeleet, kasvikset, jogurtti, viili, kananmuna, lihapullat, pekoni, makkara,
hedelmä, tuoremehu, hillo, marmeladi ja makea leivonnainen
Skandinaavisen
aamiaisen suunnittelu:
18 henkilölle
per. henk.
o
kahvia
n. 1
kkp
o
teetä n.
1 kkp
o
kaurapuuro n.
150g
o
riisimurot, maissimurot n.
50g
o
mysli n. 60g
o
croissantit n.1
kpl
o
sämpylät n.1
kpl
o
keittokinkkuleikkeleitä n.
2 siivua/ siivu n.12g
o
meetvursti siivuja n.
2 siivua/ siivu 5g
o
juustoviipaleita n.
2 siivua/ siivu n.10g
o
tomaatti siivuja n.
20g
o
kurkku siivuja n.
20g
o
banaanijogurtti n. 1 dl
o
maustamaton viili + mansikkahillo n. 1 dl
ja mansikkahillo 30g
o
maitoa
o
keitettyjä kananmunia 1 kpl
o
lihapullia n.90g
o
pekonia n.50g
o
prinssinakkeja n.60g
o (pieniä)omenoita ja banaaneja banaani puolikas, omena kokonainen
o (pieniä)omenoita ja banaaneja banaani puolikas, omena kokonainen
o
omenatuoremehua 2
dl
o
appelsiinituoremehua 2
dl
o
omenapiirakka
o
vadelmamarmeladia 20g
Ø Paulig - Juhlamokka 500g paketti
Ø tee pusseja ainakin 5 ihmiselle
Ø kaurahiutaleet
Ø mysli
Ø kurkkua 360g
Ø tomaattia 360g
Ø banaanijogurttia 1,8 l
Ø maustamatonta viiliä 1,8l
Ø mansikkahilloa 540g
Ø kananmunia 18 kpl
Ø pekonia n.900g
Ø prinssinakkeja n.1100g
Ø banaaneja 5
Ø omenoita 14
Ø omenatäysmehu 3,6l
Ø appelsiinitäysmehu 3,6l
Ø vadelmamarmeladia 360g
Ø siivutettua juustoa n.360g
Ø sivutettua keittokinkkua n.220g
Ø siivutettua meetvurstia n. 100g
Ø + muut leivonnassa tarvittavat aineet
Ruuan
tehtyämme huomasimme, että joitakin ruokia jäi todella paljon ja joitakin
kaivattiin vielä lisää. Mutta harjoitus tekee mestarin ja kokeilemalla oppii!
:D
Ohjeet aamiaiseen:
Omenapiirakka
18 annosta
300 g margariinia
2,25 dl sokeria
4,5 dl jauhoja
1,5 kananmunaa
1,12 dl maitoa
1,5 tl leivinjauhetta
1,5 tl vanilliinisokeria
5-6 omenaa
kanelia ja sokeria
Sulata rasva tai käytä pullomargariinia.
Sekoita kulhossa sokerin kanssa. Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta).
Jauhoja kannattaa lisätä hiljalleen, sillä taikinasta ei tulisi tulla kovin
kuivaa tässä vaiheessa. Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa; se ripotellaan
valmiin piirakan päälle. Lisää nyt taikinakulhoon muna, maito, leivinjauhe ja
vanilliinisokeri. Sekoita puulusikalla kovaa tasaiseksi. Taikina on valuvaa
tässä vaiheessa, eli ei esim. pysy vuoan reunoilla, muttei myöskään ole litkua.
Kaada taikina voideltuun tavalliseen piirakkavuokaan ja ripottele päälle
omenapalat. Itse käytän mitä tahansa omenalajia, jota kotona sattuu olemaan.
Jos omena on hapanta, pinnalle kannattaa laittaa vähän runsaammin sokeria.
Tällä taikinalla on tehty onnistuneita piirakoita kaikista hedelmistä, joten
kokeilla voi. Ripottele pinnalle kanelia ja sokeria sekä sivuun alussa jätetty
taikina. Paista 200 asteessa n. 30 min. Parasta tarjoiltuna lyhyen vetäytymisen
jälkeen kylmän vaniljakastikkeen tai -jäätelön kanssa.
Croissantit
(n. 20 kpl)
5 dl maitoa
50 g hiivaa
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
2 rkl sokeria
2kpl kananmunia
noin 1 l (=600 g) vehnäjauhoja
300 g voita tai margariinia
noin 1 l (=600 g) vehnäjauhoja
300 g voita tai margariinia
Voiteluun ja pinnalle
1 muna
juustoraastetta
Liuota hiiva
kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää suola,
sokeri ja vehnäjauhot.
Alusta taikina
tasaiseksi ja anna kohota liinalla peitettynä.
Kaaviloi kohonnut taikina jauhotetulla
leivinpöydällä suorakaiteen
muotoiseksi levyksi.
muotoiseksi levyksi.
Peitä 2/3 taikinalevystä pehmeällä voilla
tai margariinilla.
Taita levy kolminkerroin niin, että
voitelematon osa jää keskelle.
Kaaviloi ja taita taikina näin kolme
kertaa.
Leikkaa kaaviloitu levy kolmioiksi.
Leikkaa kaaviloitu levy kolmioiksi.
Kääri kolmiot yhdeltä sivulta alkaen
kapeaan kärkeen rullaksi.
Nosta pellille ja muotoile sarviksi.
Kohota sarvet hyvin ja voitele ne munalla,
ripottele pinnalle juustoraastetta.
Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.
Kaurasämpylät
|
n.10 dl
|
myllärin luomu
sämpyläjauhoja |
|
|
|
||
|
3 dl
|
kaurahiutaleita
|
|
|
|
||
|
1 dl
|
vehnäleseitä
|
|
|
|
||
|
5 dl
|
vettä
|
|
|
|
||
|
50 g
|
hiivaa
|
|
|
|
||
|
1 tl
|
suolaa
|
|
|
|
||
|
2 rkl
|
siirappia
|
|
|
|
||
|
3 rkl
|
öljyä
|
|
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää vatkaten
kaurahiutaleet, vehnäleseet, n. puolet sämpyläjauhoista ja siirappi. Anna olla
peitettynä lämpimässä n. 20 min. Lisää suola, öljy ja loput jauhot taikinaa
vaivaten. Taikina saa jäädä löysähköksi. Kohota taikinaa n. 15 min ja leivo
sämpylöiksi (n. 15-17 kpl).
Anna sämpylöiden kohota vielä ennen uuniin laittoa.
Paista 200 asteessa 15-20 min.
Voit halutessasi ripotella kaurahiutaleita,
seesaminsiemeniä tai vaikkapa unikonsiemeniä sämpylöiden päälle ennen uuniin
laittoa. Kostuta sämpylän pintaa, niin hiutaleet / siemenet ottavat paremmin
kiinni. Saat näköä ja makua :)
Vinkki! Voit laittaa taikinaan myös edellisen
päivän puuron jämät. Sämpylät saavat lisää mehevyyttä.
Tehtävät, mausteet
1.
Miten
eri aisteja käytetään makukokemusten syntymisessä?
Hajuaistilla haistetaan tuoksuuko
ruoka, makuaistilla maistetaan miltä ruoka maistuu ja näköaistilla katsotaan
näyttääkö ruoka hyvälle.
2.
Mitä
ovat perusmaut?
karvas, hapan, suolainen ja makea
3.
Millä
kielen osalla ovat aistimme eri perusmaut?
Karvas takana, makea edessä, hapan
sivuilla, edessä ja sivuilla.
4.
Miten
maistat ruokaa ”oikeaoppisesti”?
Ruokaa ei saa maistaa omalla
lusikalla, vaan vaikka puuharukalla laittaa ruokaa omalle maistelulautaselle ja
siitä maistaa.
5.
Mitä
mausteita Suomessa kasvatetaan?
mm. chili, yrtit ja sokeri
6.
Mistä
mausteet yleensä ovat peräisin?
Ulkomailta esim. Etelä-Amerikasta,
Aasiasta ja Afrikasta
7.
Voivatko mausteet olla keinotekoisesti
valmistettuja?
Esim.
Kyllä voivat olla, esim.
vanilliinisokeri on keinotekoisesti tehtyä.
8.
Miten mausteet ryhmitellään? Luettele eri
ryhmiin kuuluvia mausteita?
Pippurit: cayenne, mustapippuri.
Yrtit: esim. basilika, kirveli. Muut mausteet esim. anis, kaneli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti