Löysin tuolta muistitikulta tällaisen kahvila tehtävän
jonka tein ensimmäisenä vuonna.

Kahviloiden historiaa
Kahviloiden
juuret ovat Arabian niemimaalla ja Lähi-idässä islamilaisen kulttuurin
piirissä, josta
saatiin malli ensimmäisiin Eurooppaan 1600-luvun puolenvälin
tienoilla perustettuihin kahviloihin. Ensimmäiset kahvilat avattiin Lontooseen
1652, Bostoniin 1670 ja Pariisiin 1671. Vuoteen 1675 mennessä Lontoossa oli yli
3 000 kahvilaa. Naiset eivät saaneet aluksi käydä kahviloissa Englannissa.
Legendan mukaan Wienin ensimmäinen kahvila perustettiin 1683 Wienin taistelun
jälkeen ja se otti raaka-aineensa voitettujen turkkilaisten tarvikkeista, mutta
tarina ei ole kovin uskottava. Kahvin suosion kasvu Euroopassa 1600-luvulla
tapahtui tupakoinnin leviämisen ohessa. Nyttemmin katukahvilakulttuuria on
pidetty leimallisesti (manner)eurooppalaisena piirteenä.
Noin sadan vuoden ajan kahvilat joko
jäljittelivät pitkälle itämaisia esikuviaan tai olivat entisiä kapakoita ja
majataloja, jotka olivat alkaneet tarjota suosiota saavuttanutta uutuusjuomaa
kahvia ja muuttaneet nimensä kahviloiksi. Melko nopeasti kahviloiden kirjo
alkoi kuitenkin laajeta ja eurooppalaisen kahvilakulttuurin omaleimaisuus
kehittyä.
Monet
ensimmäisistä kahvia myyneistä yrittäjistä pyörittivät liiketoimintaansa
liikuteltavista kojuista tai kaulassa kannettavilta tarjottimilta. 1700-luvulla
puistoihin ilmaantui suosittuja kahvitelttoja ja -paviljonkeja. Silloin tällöin
kahvilanpitäjät pyrkivät luomaan kahviloihinsa ylellisyyden ja hienostuneisuuden
leimaa, mutta näyttäviä, suuria luksuskahviloita alkoi esiintyä vasta
1700-luvun lopulla. Ne saavuttivat täyden komeutensa vasta 1800-luvun puolella,
jolloin parhaimmillaan kahvila saattoi olla sisustettu useaan kerrokseen.
Porvarilliseen makuun kuuluva koristeellisuus ja mahtavuus lisääntyivät
kahviloiden sisustuksessa vuosisadan mittaan.
Suomen ensimmäinen kahvila perustettiin
Turkuun vuonna 1778. Kahviloilla on ollut monia tehtäviä ajasta, kulttuurista
ja sijainnista riippuen, mutta suomalainen kahvila on pysynyt melko
muuttumattomana aikojen saatossa. Leivokset ja muut konditoriatuotteet ovat
olennainen osa suomalaista kahvilakulttuuria, ja monet näistä herkuista on
nimetty tunnettujen henkilöiden mukaan mm. runebergintorttu, aleksanterinleivos
ja napoleonleivos.
Kahvila on
yleinen keskustelupaikka ja tapaamispaikka. Kuva on julkaistu Illustrated
London Newsissa 17.
syyskuuta 1870. Kuvan nimi on "Discussing the War in a
Paris Café "( Keskustelua sodasta pariisilaisessa kahvilassa.)
Kahvin historiaa
Ensimmäiset
arkeologiset löydökset kahvipapujen käytöstä ovat noin 4000 vuoden takaa, mutta
vasta noin 900 eaa. ovat säilyneet ensimmäiset maininnat kahvipapujen kaupasta.
Tuolloin Jemenin ja Etiopian välisessä kaupassa on mainintoja kahvipavuista.
Aluksi kahvia ei lainkaan paahdettu, vaan raakoja murskattuja kahvipapuja
sekoitettiin veteen tai viinin tapaiseen, jonka annettiin käydä
alkoholipitoiseksi juomaksi. Kahvipapujen runsaan sokeripitoisuuden vuoksi
juomasta tuli alkoholipitoista.
Kahvin juontia Palestiinassa
Usein
kahvin syntyhistoriaan liittyvät legendat paimenista, joiden vuohet söivät
marjoja ja olivat erityisen virkeitä tämän jälkeen. Tarinaa on eittämättä
pidettävä legendana, joskin useissa tietoteoksissa ja -lähteissä se esitetään
totena. Nykyisen kaltaisen kahvijuoman valmistus lienee arabien keksintö. On
arveltu, että arabit ovat oppineet kahvin paahtamisen jo joskus 1200-luvulla,
mutta varmaa on, että Turkissa taito on keksitty (kenties uudelleen)
1540-luvulla. Varhaisimmat viitteet kahvipapujen paahtamisesta nuotiossa ovat
Afrikasta, missä 500-luvulla oli papuja heitetty nuotioon ja poimittu sieltä
nuotion sammumisen jälkeen.
Ensimmäinen
kahviviljelmä Amerikan mantereelle perustettiin Brasiliaan 1727. Kahvinviljely
Amerikassa perustui 1800-luvun loppupuolelle saakka vahvasti afrikkalaiseen
orjatyövoimaan. 1800- ja 1900-luvun vaihteessa Brasilialla oli käytännössä
monopoli kahvin maailmanmarkkinoilla, kunnes korkeita hintoja puolustanut
politiikka avasi mahdollisuuksia muille tuottajamaille, kuten Kolumbialle,
Guatemalalle ja Indonesialle.
Historia
tuntee useita henkilöitä, jotka ovat olleet kahvin suurkuluttajia. Tunnetuimmat
heistä lienevät Napoleon Bonaparte ja kirjailija Honoré de Balzac (1799–1850),
jonka kuolinsyyksi on kirjattu "ylityö ja kahvin väärinkäyttö".
Teen historiaa
Teen historia juontaa alkunsa Yunnanista, yli 4000 vuoden takaa.
Kiinalaisen mytologian mukaan legendaarinen keisari Shennong löysi
teekasvin, Camelia Sinensiksen laatiessaan kirjaa kasvien
ominaisuuksista. Tässä puuhassa Shennong pureskeli eri kasvien lehtiä
todetakseen miten ne vaikuttivat ja hän totesi teen tehokkaaksi vastalääkkeeksi
myrkytyksiin.
Myöhemmän legendan mukaan Shennong istuskeli vuonna 2737 eaa. puun alla
keittelemässä vettä, kun puusta putosi lehti keittoastiaan ja värjäsi veden
vaalean vihreäksi. Kyseinen puu oli tietenkin villi teepuu.
Pitkään teetä käytettiinkin ainoastaan lääkinnällisiin tarkoituksiin ja tee
jalostuikin suosituksi juomaksi vasta tuhansia vuosia myöhemmin. Teetä
käytettiin pitkään vihannesten tavoin keittojen ja muhennosten valmistamiseen,
jolloin pataan lisättiin teen lisäksi mm. erilaisia papuja, pähkinöitä,
sipuleita ja hedelmiä. Yunnanin monet alkuperäiskansat käyttävät teelehtiä
edelleen vihannesten tavoin.
Ei tiedetä tarkkaan koska tee jalostui haudutetuksi juomaksi, mutta
buddhalaisten sanottiin käyttäneen teetä pysyäkseen hereillä zazen-meditaatiossa
ja teen sekä buddhalaisuuden leviämisen katsotaankin kulkeneen käsikädessä.
Teen kasvatus levisikin laajalti Kiinaan buddhalaisuuden mukana Kolmen
kuningaskunnan (220 - 265 jaa.) aikakauden ja sen jälkeisten dynastioiden
aikana. Buddhalainen munkki myös vei teen mukanaan Japaniin 600-luvulla.
Teen
kulkeutuminen Eurooppaan tapahtui hieman myöhemmin kuin kahvin. Vaikka teen
historia arvostettuna seurapiirijuomana onkin huomattavasti vanhempi kuin
kahvin, sen syntysijoilta Kiinasta tee ei tullut eurooppalaisten tietoisuuteen
ennen kuin vuonna 1556, jolloin portugalilainen jesuiitta isä Jasper de Cruz
maistoi sitä ja kirjoitti siitä. Tuohon aikaan portugalilaisten kiinnostus
löytää sopiva kauppatie Kaukoidästä Lissaboniin heräsi. Vasta vuonna 1600 sellainen
löytyi, ja tuolloin myös ensimmäinen teelasti päästiin purkamaan Lissabonin
taivaan alla. Väitetään kuitenkin, että ensimmäiseksi tee olisi kulkeutunut
arabialaisten kauppiaiden mukana Venetsian läpi vuonna 1559. Jälleen kerran
arabit olivat edelläkävijöitä eurooppalaisiin nähden, sillä ensimmäiset
maininnat teestä arabien keskuudessa ovat jo noin vuodelta 850. Säännölliset
teekuljetukset alkoivat virrata Eurooppaan hollantilais-portugalilaisena
yhteistyönä vuonna 1610. Maidon lisäämisestä tähän juomaan on ensimmäinen
mainita kuitenkin vasta 1680. Suomeen teenjuonti on tullut laajemmassa mitassa
alun perin Venäjän kautta.
Kehitystrendit
Nykyisin
suosittuja leivonnaisia ovat pyöreän muotoiset ja liivate leivonnaiset. Myös
suklaa leivonnaiset ovat olleet suosittuja melkein koko ajan. Entisaikaan
suosittuja olivat mm. piiraat ja donitsit. Nekin tulee varmasti vielä jossain
vaiheessa uudestaan muotiin, kuten muutkin. Leivonnaiset ovat vähän niin kuin
vaatteet, tietty trendi toistuu väliajoin.
Jotkin perinne leivonnaiset eivät varmasti tule koskaan katoamaan, kuten
laskiaispullat ja Runebergin tortut ja muut tämän tapaiset. Muuten leivonnaisia
tulee aina uudenlaisia tai ainakin luulen että ne on uusia. Voihan olla että
niitä on tehty joskus 50 vuotta sitten, mutta niistä en ole vain kuullut.
Liivatekakut ovat suosittuja tällä hetkellä.
Tässä on
suosittuja macaron-leivoksia.
Tuotteisto ja valikoima
Kahviloissa
on paljon tuotteita myytävänä. On herkkuja kuten munkkeja, pullia, kakkuja,
viinereitä, keksejä, kääretorttuja ja paljon muita. Suolaistakin yleensä löytyy
kuten: sämpylöitä, erilaisia piirakoita, pasteijoita ja muuta hyvää. Sitten on
erilaisia juomia kuten teet, kahvit ja tuoremehut ym. juomiset. Niissä
kahviloissa joissa olen käynyt, on ollut kaikenlaisia herkkuja. Tässä on mm.
kahvila- Cafe Agapen tuotteistoa:
Lounasvaihtoehdot
Päivän
lounas & keittolounas
(sis. leipä, vesi, salaatti, pieni kahvi/tee)
Viikon lounasvaihtoehdot löydät lounasmenu-sivulta.
(sis. leipä, vesi, salaatti, pieni kahvi/tee)
Viikon lounasvaihtoehdot löydät lounasmenu-sivulta.
Salaattilounas
(sis. leipä, vesi, pieni kahvi/tee)
(sis. leipä, vesi, pieni kahvi/tee)
Juomat
Kahvi
Tee
Kaakao / kaakaokahvit
Cappucino, latte ja mocca
Mehu
Limut
Grandit
Tee
Kaakao / kaakaokahvit
Cappucino, latte ja mocca
Mehu
Limut
Grandit
Makeat ja suolaiset
Voisilmäpulla
Korvapuusti
Tuorejuustopulla
Kierrepulla
Hillomunkki
Rinkilämunkki
Kaurapuolukkapiirakka
Omenapiimäpiirakka
Omenatoscapiirakka
piiraat sisältävät vaniljakastikkeen
Marjahyytelökakkupala
Suklaamoussekakkupala
Valkosuklaakakkupala
Unelmatorttu
Mokkapala
Karjalanpiirakka
TalonLeipä
Sämpylä
Voileipä
Lohivoileipä
Broileripiirakka
Lohipiirakkapala
Pizzapalat: kinkku, jauheliha tai tonnika
Korvapuusti
Tuorejuustopulla
Kierrepulla
Hillomunkki
Rinkilämunkki
Kaurapuolukkapiirakka
Omenapiimäpiirakka
Omenatoscapiirakka
piiraat sisältävät vaniljakastikkeen
Marjahyytelökakkupala
Suklaamoussekakkupala
Valkosuklaakakkupala
Unelmatorttu
Mokkapala
Karjalanpiirakka
TalonLeipä
Sämpylä
Voileipä
Lohivoileipä
Broileripiirakka
Lohipiirakkapala
Pizzapalat: kinkku, jauheliha tai tonnika
Erikoiskahvi
Espresso
Tummapaahtoisesta
kahvista paineistetulla koneella suodatettu kahvijuoma.
2 - 4 cl
espressokahvia, jossa pinnalla crema (paksu vaahtokerros).
Tarjotaan pienestä,
paksuseinäisestä espressokupista.
Kaikkien
erikoiskahvien pohja.
Espresso Doppio
Tuplaespresso. Suodatusaika hivenen pidempi, muuten kaikkea tuplasti.
Espresso Ristretto
Kutistettu espresso. Puolet vähemmän vettä, sama kahvimäärä, hivenen pidempi
suodatusaika.
Tupla Ristretto
Ristrettoon nähden kaksinkertainen määrä vettä, kaksinkertainen määrä kahvia,
hieman pidempi suodatusaika.
Americano
Espresso, jota on jatkettu kuumalla vedellä. Kokonaistilavuus desin luokkaa. Melko lähellä tavallista suodatinkahvia.
Espresso Lungo
Tavallinen espresso, jonka valmistamiseen käytetty tavallista enemmän vettä - lähes
kahvikupillisen verran.
Espresso Macchiato
Espresso, jonka pinnalla on maitovaahtoa lusikallinen tai kaksi.
Latte Macchiato
Iso lasi kuumaa maitoa, johon on lisätty espressoa.
Espresso Con Panna / Espresso Tazza D'Oro
Sama kuin Espresso Macchiaton maitovaahto on vain korvattu kermavaahdolla.
Espresso Romano
Espresso pienen sitruunankuoriviipaleen kera.
Espresso Corretto
Aikuiseen makuun. Espresson sekaan on kaadettu Grappaa.
Cappuccino
Espresson, höyrytetyn maidon ja maitovaahdon sekoitus samassa suhteessa. Juodaan
ylöspäin levenevistä paksureunaisista kupeista. On olemassa kaksi eri variaatiota:
kuiva ja märkä. Kuivassa cappuccinossa on espressoa ja maitovaahtoa suhteessa 1:1. Märkä taas on
espresson, höyrytetyn maidon ja maitovaahdon sekoitus samassa suhteessa, kuten alussa jo
mainitsinkin. Kuiva versio tuntuu olevan ulkomaisten kahvilaketjujen oma keksintö.
Café Au Lait
Ranskalaisten aamukahvi. Voidaan tehdä myös tummapaahtoisesta suodatinkahvista.
1 osa kahvia, 1 osa maitoa, pinnalle halutessa hivenen maitovaahtoa. Maito
kuumennetaan joko kattilassa tai keittimen höyrytysputkella. Kahvin ja maidon suhde
on vain suuntaa-antava. Juodaan suurista, laakeista kupeista.
Caffé Latte
Kuten Au Lait, tehdään tosin aina espressopohjaisena. Juodaan korkeista laseista.
Pinnalla on lähes poikkeuksetta maitovaahtoa. Espresson ja maidon suhde on yleensä 1:3.
Latteccino
Latte maitovaahdolla.
Café Mocca
Tummaa kahvia, kuumaa maitoa ja suklaata (kastikkeena tai paloina). Pinnalle kermavaahtoa.
Frappuccino / Frappe
Kylmä juoma. Espressoa ja maitovaahtoa 1:3 suhteessa. Lisänä sokeria ja jääpaloja.
Makukahvi
Caffe latte, johon on lisätty makusiirappia.
Caffè melange
Tuplaespresso, jossa on lämmintä suklaata ja maitovaahtoa.
Raakapakasteet ja niiden
käsittely
Raakapakasteet
ovat erilaisia leivonnaisia tai paistoksia jotka on pakastettu raakana. Niitä
käytetään joissakin kahviloissa. Ne täytyy paistaa ennen kuin ne tuodaan
tarjolle. Niitä ovat mm. erilaiset paistokset ja leivonnaiset. Esimerkiksi
Jokioisten Leipä Oy:llä on tarjonnassa:
Yleistä raakapakasteiden käsittelyssä on se että ne tulee
sulattaa ensin ja sitten laittaa uuniin paistumaan kullekin sopivaan
lämpötilaan. Pitää muistaa myös noudattaa sulatus ohjeita ja paistolämpötilaa
ja jos sen sulattaa kerran sitä ei voi laittaa enää takaisin pakkaseen.
Oman
ryhmän suunnitelma
- Kahvila jonka haluaisin joskus perustaa, olisi varmaankin sellainen Varkauden Prismassa olevan
kahvila- Nautinto näköinen ja oloinen. Eli periaatteessa se olisi erikoiskahvila, josta saisi kaikenlaisia
herkkuja ja salaatteja. Ja tietenkin siellä olisi erikoiskahveja kuten; Caffe malange, erilaiset latet ja
cappuccinot. Myös itse puristettua tuoremehua olisi kiva tarjoilla. herkkuina olisi erilaisilla
kuorrutteilla päällystetyt muffinit, pullat, viinerit, hyytelökakut, suklaakakut, koristellut kakut,
erilaiset keksit ja pikkunaposteltavat, sitten voileipiä, voileipäkakut, täytetyt voileivät ja kaikenlaisia
muita herkkuja. Haluaisin asiakkaikseni niin tavallisia ihmisiä kuin hienostoakin. Mainostaisin
kahvilaa lehdissä ja mainostauluilla. Voisin perustaa tällaisen kahvilan esimerkiksi Varkauteen tai
Kuopioon. Pienemmälle paikkakunnalle en lähtisi sitä tekemään. Jos saisin paikan vuokratuksi jostain
keskustasta, se olisi hyvä. Palkkaisin sinne muutaman työntekijän minun lisäkseni. Se olisi menestyvä
ja hyvä kahvila.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti