Moikka taas!
Elikkäs meillä oli syksyllä tällainen yrittäjyys -tehtävä, jossa sai suunnitella oman yrityksen.
Itse päätin sitten suunnitella kahvilan. Meillä oli valmiit kysymykset joihin meidän piti vastata.
Ja alla näättekin sitten lopputuloksen :D
| Meidän piti keksiä jokin logo yrityksellemme, joten väsäsin tällaisen :) |
Café
Eve
Ranskalaistyylinen kahvila,
josta saa leivonnaisia, erikoiskahveja ja
muita ihania herkkuja mukaan ja paikanpäällä.
Laatija: Eeva
Niskanen
1
Perustiedot yrityksestä ja yrittäjästä
1.1 Yrittäjän
tausta ja osaaminen, miksi perustaisit oman yrityksen?
-
Yrittäjä on nyt viimeistä eli kolmatta
vuotta opiskelemassa catering alan perustutkintoa. Hänestä valmistuu kokki
toukokuun loppuun mennessä.
-
Hänen vahvuuksiaan on luovuus, uusien
ideoiden kehittely, tarttuu tehokkaasti toimeen, on oma-aloitteinen, on
kilpailun haluinen, on terve, on luotettava, tulee toimeen erilaisten ihmisten
kanssa, on hyvä suunnittelemaan ja tekemään vaihtoehtoisia suunnitelmia.
-
Perustaisin yrityksen siksi, koska
saisin itse päättää asioista ja haluaisin haasteita elämääni. tykkään myös olla
kahviloissa töissä ja pidän leipomisesta ja kaikesta pikku näpräämisestä.
1.2 Yrityksen toimiala, nimi ja sijainti?
Kahvila
Café Eve
Sijainti: Varkaus, kauppakatu tai muu keskusta.
1.3 Yhtiömuodon
valinta
Yksityisliike,
koska pientä kahvilaa voi pyörittää yksin tai palkata jonkun siihen sitten
kaveriksi.
2
Liikeidea
2.1 Kenelle?
-
kaikille kahvilan palveluita
tarvitseville asiakkaille, kuten vaatekaupoista tulevat asiakkaat saavat
tuoretta kahvia ja leivonnaisia. Myös asiakkaat jotka haluavat tilata mukaan
tai juhliin herkkuja tulisivat myös Café Eveen.
2.2 Mitä?
-
tuotteita olisi erilaiset leivonnaiset
myös ranskalaiset leivonnaiset( pikkuleivät, pullat, munkit, tuulihatut, kakut,
karkit). Kahvit, erikoiskahvit, teet, kaakaot. Myös voileipäkakkuja olisi ja
erilaisia suolaisia herkkuja.
-
Palveluita olisi kahvilan palvelu ja
tilaus palvelu esim. juhliin voisi tilata kakkuja ja muita leivonnaisia. Myös
tilaustarjoilua voisi harkita.
2.3 Miten?
-
Toiminta järjestetään kahvilassa ja
henkilökuntaa olisi minä ja pari muuta työntekijää.
3
Toiminta
ympäristön analysointi
3.1 Kilpailevat
tuotteet/ palvelut, kilpailevat yritykset?
-
Kilpailevia tuotteita ja palveluita
olisi muilla yrityksillä, kuten Kahvila Kerma. tietysti muutkin kahvilat olisi
vaaraksi omalle yritykselle.
3.2 Markkinat
ja kysyntä?
-
Kahvilapalveluitahan tarvitaan aina,
mutta tarjontaa taitaa olla jo liikaakin. Oma tuote vetäisi asiakkaita sitten
sinne omaan yritykseen.
3.3 Mitä
lupia tarvitaan?
Elintarvikevalvontaa tehdään elintarvikkeiden turvallisuuden ja
määräystenmukaisuuden varmistamiseksi. Päävastuu elintarvikkeiden
turvallisuudesta on aina elintarvikealan toimijalla.
Kotimaista elintarviketuotantoa valvotaan pellolta pöytään ja muista maista
tulevia elintarvikkeita ja niiden raaka-aineita valvotaan rajalta pöytään.
Toimivalla ja puolueettomalla valvonnalla lisätään kuluttajan luottamusta
elintarvikkeiden turvallisuutta ja pakkausmerkinnöistä saatuja tietoja kohtaan.
Elintarvikealan toimija huolehtii elintarvikkeidensa turvallisuudesta toiminnan omavalvonnalla. Tämä tarkoittaa, että elintarvikealan toimija ottaa itse selvää toimintaansa liittyvistä riskeistä ja ottaa käyttöön ne keinot, joilla hän pystyy hallitsemaan toimintaansa liittyvät riskit. Viranomaisvalvonnan tehtävänä on vain varmentaa toimijan oman valvontajärjestelmän toimivuus. Elintarvikealan toiminta kattaa elintarvikkeiden tuotannon, käsittelemisen, valmistamisen, pakkaamisen, kuljettamisen, maahantuonnin, varastoimisen ja elintarvikkeiden kaupan pitämisen.
Elintarvikealan toimija huolehtii elintarvikkeidensa turvallisuudesta toiminnan omavalvonnalla. Tämä tarkoittaa, että elintarvikealan toimija ottaa itse selvää toimintaansa liittyvistä riskeistä ja ottaa käyttöön ne keinot, joilla hän pystyy hallitsemaan toimintaansa liittyvät riskit. Viranomaisvalvonnan tehtävänä on vain varmentaa toimijan oman valvontajärjestelmän toimivuus. Elintarvikealan toiminta kattaa elintarvikkeiden tuotannon, käsittelemisen, valmistamisen, pakkaamisen, kuljettamisen, maahantuonnin, varastoimisen ja elintarvikkeiden kaupan pitämisen.
Elintarvikealaan sisältyvät seuraavat luvat ja ilmoitukset.
|
Toiminta
|
Lupa, ilmoitus tai
rekisteröinti |
Vastuuviranomainen
|
||
|
Elintarvikehuoneistot
|
Ilmoitus
elintarvikehuoneistosta
|
Kunnan
elintarvike-valvontaviranomainen
|
||
|
Elintarvikekontakti-materiaalit
|
Elintarvikekontaktimateriaalialan
toimijan ilmoitus toimipaikastaan ja toiminnastaan kunnan
elintarvikevalvontaviranomaiselle
|
Kunnan
elintarvike-valvontaviranomainen
Evira
|
||
|
Elintarvikkeiden
alkutuotanto
|
Ilmoitus alkutuotantopaikasta
|
Kunnan
elintarvike-valvontaviranomainen
|
||
|
Elintarvikkeiden
kuljetustoiminta
|
Ilmoitus
elintarvikehuoneistosta
|
Kunnan
elintarvike-valvontaviranomainen
Evira
Aluehallintovirasto
Tulli
|
||
|
Eläimistä saatavia elintarvikkeita käsittelevät elintarvikehuoneistot
|
Elintarvikehuoneiston hyväksyminen laitokseksi
|
Evira
Aluehallintovirasto
Kunnan
elintarvike-valvontaviranomainen
|
||
|
Eläimistä saatavien elintarvikkeiden vastaanotto Suomeen
|
Ensisaapumistoimijaksi rekisteröityminen
|
Evira
Kunnan
elintarvike-valvontaviranomainen
|
||
|
Eläimistä saatavien elintarvikkeiden tuonti EU:n ulkopuolelta
|
TRACES-järjestelmään
kirjautuminen
Varastolupa
Tuontilupa
|
Evira
|
||
|
Eläimistä saatavien elintarvikkeiden vienti EU:n ulkopuolelle
|
Ilmoitus
vientiaikeista, kun aikoo viedä eläimistä saatavia elintarvikkeita tiettyihin
EU:n ulkopuolisiin maihin
|
Evira
|
||
|
Erityisruokavaliovalmisteet
|
Ilmoitus
erityisruokavaliovalmisteen markkinoille saattamisesta
|
Evira
|
||
|
Hygieniapassi
|
Hygieniaosaamistodistus
|
Evira
|
||
|
Päivittäistavarakaupat
|
Ilmoitus
elintarvikehuoneistosta
|
Kunnan
elintarvike-valvontaviranomainen
|
||
|
Ravintolisät
|
Ravintolisäilmoitus
|
Evira
|
||
|
Terveysväitteet
|
Terveysväitehakemus
|
Evira
EFSA
Euroopan komissio
|
||
|
Teurastamot ja niiden
yhteydessä olevat laitokset sekä riistankäsittelylaitokset
|
Elintarvikehuoneiston hyväksyminen laitokseksi
|
Evira
Lapin
aluehallintovirasto
|
||
|
Tuoreet hedelmät ja vihannekset
|
Kasvisten laadunvalvontarekisteri
|
Evira
ELY-keskus
|
||
|
Täydennetyt elintarvikkeet
|
Ilmoitus täydennetyn
elintarvikkeen markkinoille saattamisesta tai poistamisesta
|
Evira
|
||
|
Uuselintarvikkeet
|
Uuselintarvikehakemus
tai -ilmoitus
|
Evira
|
||
|
Ravintolat ja kahvilat
|
Mm. ilmoitus
ravitsemisliikkeestä, ilmoitus elintarvikehuoneistosta, hygieniapassi
|
Mm. kunnan elintarvike-valvontaviranomainen, kunnan poliisi ja
pelastusviranomainen, Evira
|
||
|
Yleisötilaisuudet
|
Ilmoitus
yleisötilaisuudesta
|
Poliisi
|
||
|
Yökahvilatoiminta
|
Ilmoitus
yökahvilatoiminnasta
|
Poliisi
|
||
4
Yrityksen vahvuudet ja heikkoudet sekä
mahdollisuudet ja uhat?
vahvuudet-
Erilainen kuin muut kahvilat, ranskalaiset tuotteet.
heikkoudet-
Kahviloita on niin monta että saattaa jäädä muiden jalkoihin.
mahdollisuudet-
Hyvät, koska nyt noustaan lamasta.
uhat-
Muut kahvilat.
5
Miten pidät yllä henkilöstön osaamista
ja motivaatiota?
-
veisin ne aina välillä jonnekin muualle
katsomaan ja oppimaan ja samalla rentouttaisin heitä viemällä vaikka kylpylään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti